Friskole

16-DSC00349
Plant et frø-Skårhøj-06215
Plant et frø-Skårhøj-03820

Lejres grønne friskole – et fyrtårn for fremtiden

Med den grønne friskole vil vi skabe en skole i Lejre, hvor der er tid til fordybelse, hvor trivsel er et grundvilkår, og hvor børn og voksne lærer at bruge både deres hænder og hoveder til at leve bæredygtigt i vores verden. Vi vil skabe en skole for børn, der passer på sig selv og bidrager til fællesskabet, som er åben for alle og giver plads til samvær, læring og oplevelser uden at give afkald på klassisk boglige faglighed.

Baggrund
De kommende generationer står foran komplekse udfordringer med klima- og biodiversitetskriser, der allerede nu påvirker os alle. Hvis de skal løses, kræver det, at vi sammen og hver for sig lever bæredygtigt og i balance med jorden og hinanden. Det kræver, at vi introducerer en undervisningsform, der fra starten af livet lærer os at være i verden på en ny måde.

Bæredygtighed, virkelyst og fagligt fokus
Lejre er præget af mennesker med stor virkelyst. Vi er et på alle måder ressourcestærkt fællesskab af mennesker, der har prioriteret at skabe en hverdag sammen og tæt på naturen. Vi bor i Nationalpark Skjoldungernes Land, hvor de midtsjællandske skove, morænelandskabet, agerbrugsjorden og de vilde engområder danner et smukt bagtæppe og dagligt minder os om, hvad vi er rundet af, og hvad vi skal bevare.

Derfor har vi taget initiativ til at skabe en grøn friskole i Lejre by. En et-sporet skole for 0.-9. klasse, hvor omdrejningspunktet er undervisning i naturens kredsløb, hvor mennesket indgår på en bæredygtig måde. En skole hvor håndens arbejde bliver anset som ligeværdigt i forhold til klassisk boglig faglighed. Hvor trivsel som individ og gruppe er et grundvilkår for skolens virke og bliver udøvet gennem nærværstræning, udeskole, håndværk og køkkenhaver.

Vi vil bygge en skole, hvor konstruktion, materialer, energiforsyning, skolehaver, beplantning og omgivelser er det naturlige indhold i såvel naturfaglige som samfundsfaglige undervisningsforløb, så skolen i sig selv bliver til undervisningsforløbet. Vi vil i samarbejde med forskere vise, at dette er muligt uden at gå på kompromis med det faglige niveau, og at der ikke er en modsætning mellem bæredygtighed og det at skabe i verden.

Erfaring med grøn undervisning

På Vibevadgaard har vi siden 2011 samarbejdet med lokale folkeskoler om at undervise skoleklasser under konceptet Plant et Frø (link til: www.plantetfro.dk). Et koncept, der sender glade børn ud i livet med virkelyst og ny forståelse af fællesskab, omsorg for verden og glæde ved at dyrke afgrøder. Børnene opnår gennem Plant et Frø en dyb kontakt til naturen, der klæder dem på til at træffe valg om at passe på jorden ved at leve mere bæredygtigt. Denne læring vil vi gerne udforske.

Arbejdet med Plant et Frø har vist os, at undervisning kan være noget mere end det, vi kender fra folkeskolerne i dag. Men det har også vist, at det grundlæggende kræver andre principper for undervisningsformen, hvis det skal fungere på alle klassetrin. Der skal en markant forandring til, hvis en sådan skole skal blive til virkelighed. Vi må fra første skoledag skabe et helt andet grundlag og lade en ny filosofi gennemsyre hele skolens virke, og det kan vi med en grøn friskole i Lejre.

Den grønne friskole skal være et fælles fyrtårn, hvor alle er velkomne. Her skal andre skoler, forskere og lærerstuderende inviteres til at komme og undersøge og lade sig inspirere til deres egen hverdag. Friskolen vil i samarbejde med forskere undersøge, hvad effekterne af en undervisningsform baseret på naturdannelse, trivsel og faglighed er, for på den måde at skabe det nødvendige grundlag for politikere. Dette er første skridt til at ændre måden, vi underviser på generelt. Skolen skal med andre ord være et sted, der i høj grad rækker ud til andre skoler og hele undervisningsmiljøet samt dem, der arbejder med en ny, mere bæredygtig vej for vores eksistens.

Skærmbillede 2024-11-27 kl. 00.55.04

Et fristed i Lejre by

Den grønne friskole skal være en naturlig og integreret del af byen, og vi ønsker et stærkt samarbejde med Allerslev Skole såvel som andre lokale skoler og institutioner. Skolen skal, ud over at være skole, også være et åbent rekreativt område som byens børnefamilier og andre borgere kan bruge til legeplads, ophold og samvær. Desuden er det vores intention, at byens foreningsliv kan bruge skolens faciliteter f.eks. multisal, køkken og køkkenhaver. På samme måde kan skolen danne ramme om lokale arrangementer såsom koncerter, foredrag og workshops.

Hvem er vi

Præsentation af teamet bag Den Grønne Friskole i Lejre

 

claus-krogh

Claus Krogh

Folkeskolelærer og friluftsvejleder

Claus er uddannet folkeskolelærer og har arbejdet på en folkeskole i Rødovre siden 2008. Desuden har han en 2-årig friluftsvejlederuddannelse fra Norge. En uddannelse, som har skabt mulighed for at arbejde som hundeslædekusk på Svalbard, friluftsvejleder for Frederiksberg lærerseminarium gennem 18 år, samt friluftsvejleder for Steinerskolen i Kvistgård på deres kanoture til Nordsverige.

Claus var initiativtager til et friskoleprojekt på den gamle skole i Lejre i 2017, hvor bygningerne blev solgt til anden side. I foråret 2023 fik han kontakt til Henrik Byrial. Claus og Henriks værdisæt, pædagogiske syn og mission gik op i en højere enhed og arbejdet med dette projekt begyndte.

Claus er optaget af krydsfeltet mellem pædagogik, dannelse og den svære opgave at oplyse børn og unge om de klimamæssige udfordringer vi som globalt samfund står i, på en måde som skaber troen på og viljen til, at det kan løses. Det er med afsæt i disse tanker grundideen til friskolen er blevet til.

henrik-byreal

Henrik Byrial

Økologisk landmand og Forsker (PhD) i plantefysiologi

Henrik er økologisk landmand og Forsker (PhD) i plantefysiologi. Han har udviklet en række patenterede naturmedicin-præparater og har gennemført kliniske forsøg med førende læger i Danmark for at dokumentere deres effekt på human sundhed. Udviklingen foregår i det laboratorium hos Vibe Økologi, hvor også eleverne undervises i metoder og kreativitet inden for naturvidenskaben.

Henrik driver 45 Ha jord med bær, frugt og urter samt selve gården. Gennem 11 år har han været restaurant NOMAs hovedleverandør af bl.a. frugt, bær og urter. Derudover produceres juice og pulver til helsemarkedet. Henrik har i mange år arbejdet med klimarelaterede spørgsmål og arbejdede sammen med bla. Ditlev Engell fra Vestas om muligheden for at starte et klimaeksperimentarium for skoleelever.

andy-sontag

Andy Sontag

Kaospilot og Learning Experience Designer

Andy er Learning Experience Designer og programdirektør for Kaospilot oplevelsesdesign. Andy arbejder for kunder som adidas, Oxfam, LEGO og mange flere globalt. Connect på LinkedIn her. Andy bor sammen med sin familie i bofællesskabet Krake i Lejre by.

johanne-Studnitz-Jørgensen

Johanne Studnitz Jørgensen

Bachelor i antropologi, kandidat i pædagogisk psykologi og børneyogalærer

Johanne arbejder til dagligt som pædagog i en børnehave og har tidligere arbejdet i en psykologklinik for børn og unge med angst. Hun har bred viden om, hvordan man forebygger mobning og fremmer trivsel, og hun har blandt andet været frivillig på Børnetelefonen og i projektet Vilde Rødder. Johanne har altid interesseret sig for børns trivsel, og det er også denne interesse, kombineret med en dyb bekymring over de rammer, samfundet tilbyder vores børn i dag, der driver hendes engagement i friskolen Plant et Frø.

Johanne er mor til to børn, der forhåbentlig skal gå på friskolen.

Præsentation af idé, ramme og realisering

En friskole med rødder i jorden
De kommende generationer står foran flere komplekse udfordringer. Mange skolebørn mistrives og kæmper med stress, angst og en følelse af ikke at høre til. Samtidig kalder klima- og biodiversitetskriserne på, at vi oplever os selv og samfundet som dele af et stort, sammenhængende økosystem.

Skolens pædagogiske og værdimæssige kompas
Friskolen dannes omkring et værdikompas, som indebærer tre kernebegreber, der vil guide den pædagogiske og faglige hverdag på friskolen: Naturdannelse, omsorgsglæde og virkelyst.

For at læse mere, tryk på billedet nedenunder.

Den grønne friskole i Leire
    
KOMPAS